7 най-добри методи за домашна грижа с лимон

Нестандартна употреба на лимон в ежедневието

Често всички знаем, хапването на лимон, през зимата обикновено се ограничава само до това да предотвратяваме настинките.

В този плод има редица полезни свойства, които могат да бъдат полезни в ежедневието. Сега ще ви изброим някои методи за прилагане на лимон у домашните условия. С любезното съдействие на Interpolezno.com:

  1. Почистете съдовете от стъкло с лимон

Производителите на домакински уреди създават много прозрачни стъклени съдове. Но много от нас отказват да ги закупим поради страхове от крехкостта на външния им вид и по-специално, захабяването им с течение на времето. Всички знаем как потъмнява стъклената чиния и прозорчето на вратичката на микровълновата фурна.

Това нещо е лесно поправимо. Достатъчно е да избършете стъклената повърхност отвътре и отвън с пресен лимон. След около 15 минути измийте съдовете и ги избършете на сухо.

  1. Лимонова шума в чайника

Включвайки чайника сутрин, забелязвате ли, че започва да кипи по-дълго от преди? Погледнете вътре в чайника: най-вероятно за това е виновен слоят от котлен камък. В този случай най-разпространеният, евтин и ефективен метод за избавяне от варовика е лимонената киселина.

Тя се разрежда с вода в 1 литър вода на супена лъжица лимонов сок, след което кипете този разтвор в чайник го оставете за една нощ. Следобед ще бъде достатъчно да изплакнете чайника и да премахнете останалата мръсотия с малка четка. Ако в чайника има много натрупан варовик, тогава в този случай ще бъде възможно просто да увеличите концентрацията на този разтвор – поставете сока от един лимон на дъното на чайника и добавете вода (няколко лъжици), след това затворете чайника и го оставете до сутринта.

След това е необходимо да изплакнете и кипнете вода в нея два пъти, изцедете я и я сменете на нова.

  1. Отървете се от зелените петна

Използването на зелени кори за различни порязвания и леки рани обикновено завършва с оцветяване на пръстите в подходящ цвят. За да се отървете от зелените неща, ще бъде достатъчно да смесите алкохол и лимонов сок (в съответствие с 1: 1), накиснете парче вълна в този разтвор и старателно избършете проблемната зона на кожата, след което измийте ръцете си със сапун.

  1. Върнете белия цвят на обувките с лимонов сок

За тези, чиито обувки са с бяла кожа понякога става очевидно, че са загубили първоначалния си вид.

В този случай естествено възниква въпросът: „Какво сега да правя с тях?“. Жалко е да изхвърлите, измиването в този случай няма да помогне. Но може да върнете обувките до предишната им белота ръчно. Лимонът ще помогне с това отново! Ще приготвим необходимата почистваща паста – (прах за пране + лимонов сок + трапезен оцет (не есенция!) В равни пропорции). Остава само да избършете проблемните зони по обувките с тази смес и чернотата ще изчезне. И може да опитате да премахнете много „упоритите“ замърсявания с помощта на такава смес: малка част ментолова паста за зъби с няколко капки лимонов сок.

  1. Лимонов сок срещу мазни чинии

От време на време се случва спешно да измиете мазната тава и почистващото средство свършва. И в този случай един обикновен лимон също може да ви помогне: просто натопете резен лимон в сол и след това го избършете с тиган. Изплакнете с топла вода и повторете процеса. Всичко ще бъде чисто и без мазнини!

  1. Нарязаната ябълка няма да потъмнее

Случва се така, че чакате гости, а преди това искате да сте наредили масата, ще нарежете ябълките и ще ги поставите на масата и само за 5 минути резените от ябълки стават напълно непривлекателни, те потъмняват. Това нещо може да се коригира с помощта на лимонов сок: филийките от ябълки просто трябва да бъдат избърсани с лимонов сок и няма да потъмняват.

  1. Блясък на санитарните изделия

Понякога почистването на банята е засенчено от факта, че не е възможно да се премахне покритието с бяла вода върху лъскави повърхности – например върху водопроводи от кранове, душове или върху дръжките им. Употребата на лимон ще помогне и в този случай: нарежете на филийки и разтрийте по всички повърхности. След тази процедура леко полирайте с мека фланелена кърпа и изплакнете с топла вода.

Вижте още 7 ценни съвета за грижа по косатата ти и използването на лимони.